Rolada z kaszą jaglaną

Grudzień 12th, 2013

DSC06100

Gotowanie nie jest moją pasją, ale lubię i potrafię czasem coś upichcić. Zdradzę Wam mój mały sekret, najlepiej gotować dla kogoś, kogo kochacie, lubicie a wówczas gotowanie sprawia radość. Przyrządzając potrawy myślcie o konkretnej osobie, wtedy dajecie swój „kawałek serducha” i zawsze jest pysznie…..

Pokażę Wam krok po kroku, jak zrobić to danie. Jest pyszne na cieplo, ale na zimno też wyborne :)

Oto potrzebne składniki:

DSC06093

– kasza jaglana (może też być jęczmienna, ale jaglanka zdrowsza ),

– piersi z kurczaka (ok.1 kg),

– cebula,

– suszone morele (ewemtualnie suszone śliwki),

– orzechy (według uznania jakie),

–  jajko,

– natka pietruszki,

– szynka

Przygotowanie farszu jest bardzo proste. Należy podsmażyć cebulkę, dodać wcześniej ugotowaną kaszę, orzechy, morele, pietruszkę. Poprawić solą i pieprzem. Jak już farsz przestygnie dodajemy jajko, inaczej będzie się wysypywać (wiem, bo raz zapomniałam dodać).

DSC06095

Zamiast natki pietruszki mozna dodać swierzej mięty.

DSC06097

Gdy już mamy farsz na folii aluminiowej rozkładamy szynkę (najlepiej parmeńską lub szwarcwaldzką, gdyż będzie „trzymać” tą roladę), następnię rozbite piersi z kurczaka. Ponieważ piersi są raczej suche mozna je cieniutko przesmarować majonezem, według uznania.

DSC06098

Następnie na piersi wykładamy nasz farsz i zwijamy roladę.

DSC06099

DSC06100

Zawijamy roladę w folie i pieczemy w piekarniku 180 stopni ok. godziny (zależy jak duża wyszla rolada, jeśli jest bardzo duża to wydłużamy czas pieczenia). Ja piekę przez cały czas roladę w folii, mimo, że w przepisie było napisane, aby pod konieć rozerwać folię. Sprawdzilam , rolada jest bardziej soczysta jak pieczona jest zwinięta w aluminium do końca. Smacznego!!!

DSC06107Była tak smaczna, że zapomnialam zrobić fotkę po upieczeniu. Tu na zdjęciu jest końcówka rolady.

Komentarz