Mój przepis na sushi

Styczeń 29th, 2014

Mistrzem kuchni może i nie jestem  i daleko mi do Master Chefa, ale to co lubię potrafię upichcić. Przyrządzanie sushi  jest w zasadzie proste, ale życie pokazało, że i prosta potrawa może nie wyjśc. A chodzi o ryż, który ostatnio rozgotowałam dosłownie na kleik (wlałam za dużo wody, bo zamiast odmierzyć filiżanką wlałam „na oko”).

DSC05961

Ten rodzaj sushi to maki – najprostszy gatunek… :)

Ale po kolei.Co będzie nam potrzebne:

-bambusowa matka,

– folia spożywcza,

-ryż do sushi ,

-ryba, ogórek, sezam,

– pasta wasabi,

– ocet ryżowy,

– nori

Na początek musimy ugotować ryż. Musimy przepłukać go kilkanaście razy wodą, tak aby wylewana woda była krystaliczna. Następnie moczymy ryż przez około pół godziny i gotujemy go. Ryż do sushi nie może być ugotowany na sypko, bo wszystko nam wyleci :). Studzimy (nie można robić z ciepłego ryżu, bo nori zrobi się gumowate !!!) i doprawiamy octem ryżowym według uznania.

DSC05953

Na matkę bambusową owiniętą folią kładziemy nori ,na matową stronę kładziemy ryż. Robimy palcem rynienkę, smarujemy pastą wasabi i kładziemy  to, co chcemy mieć w środku. Ja daję ogórka (bez pestek), łososia wędzonego, paluszki krabowe. Zamiast ogórka można dać awokado, ale jak dla mnie połączenie ryby z awokado jest zbyt mdłe i wolę ogórka. Posypujemy sezamem.

DSC05958Ta lamka z winem, widoczna na zdjęciu nie jest składnikiem naszych maków, ale jak popijam to jakby mi się lepiej zwija :) .

Zwijamy pomagając sobie bambusową matką a następnie kroimy na kawałki. Ważne: trzeba to robić bardzo ostrym nożem.

DSC05961

Nie wiem o co chodzi, bo logicznie nie da sie tego wytłumaczyć, ale jak zwiniemy nasze maki odwrotnie, tak aby ryż był na zewnątrz, to mimo, że wszystkie składniki są identyczne, to smakują inaczej….. Jakaś taka magia sushi.

DSC05715 (1)

Do sushi powinno się dodawać surową rybę, ale kupno jej w Gorzowie graniczy z cudem. Supermarketów nie biorę pod uwagę, bo nie mają nic wspólnego ze zdrową żywnością :)

DSC05716

Podajemy z sosem sojowym i marynowanym imbirem. Smacznego !!!!!

Komentarz